Lelaki Pon Reti Memasak ...

LELAKI MEMASAK SEBAB HOBI DAN MINAT
PEREMPUAN MASAK SEBAB TANGGUNGJAWAB

Jam sekarang pukul 12:34pg.. Dan perasaan aku sangat2 hapy dan gumbira,sebab,for de first time, seorang jejaka,lelaki,jantan, sudah pandai masak nasi sendiri tanpa pertolongan siapa2 dengan style2 sendir.. Hehehe~ (masak de style ke?) :-p    Tak kesah la, tapi,sejarah ku,aku pandai memasak~ hahaha~
Nothing to proud kot.. Yup,ku tahu kamu2 lebih reti memasak,masak nasi,msak aym lah,itu lah ini lah~ Tapi,siapa yang tak bangga kalau buat pertama kali dah pandai masak walau satu jenis makanan pon~

Dan petang tadi, aku rasa cam nak tergelak,bila, aku nak masak kentang goreng, sebelom tu, aku panaskan minyak, than aku pergi singgah kat latop kejap online, dan tanpa ku sedari, tanpa ku ingat, sudah lebih 30minit, baru aku ingat,
"MINYAK AKU!!!!!"........  Terus aku berlari ke dapur, n yang paling aku tergelak, aku tak nampak dapur aku, sebab.....  Satu dapur tu penuh ngan asap~ hahaha.... aku bukak le pintu belakang nak bagi asap tu keluar.. takleh nak nafas.. huhhu~

Pelik,ni ke cara lelaki bujang macam aku tak reti masak? adoiyai.. Cane kahwin nanti,isteri g outstaion ke, isteri tak reti masak ke, mesti nak kena kebulur je tiap2 hari.. Hampeh la camnih... :-( 
So,kesimpulan kat sini ku nak bagi tahu, HASIF ZULKIFLI MEMANG TAK RETI MASAK!!! (adussh,malu3)...

Alah,biasa lah tu,orang bujang.. N blom tau lagi, Ilmu di mana2.. selalu ilmu memasak ada kat dapur, time mak tengah memasak..
tulah ilmu memasak paling senang nak dapat.. Aku je yang nak taknak.. huhhu~
Pape pon,perempuan sekarang pon, lebih kurang je ngan lelaki sebenarnya.. ANDA SETUJU???? angkat kaki~ 
Yup! Aku setuju sangat2~ Contohnya pon dah ada kat dalam rumah nih.. (paham2 jelah,malu dia nanti)kih3~

Okay lah,memang betol,lelaki memasak kerana hobi,dan aku memasak kerana terpakse... Perot aku selalu main music~  But itu tadi jelah kot.. N perempuan pulak masak kerana tggungjawab.. Uhm,patot la makcik aku masak tak sedap~!!!! ngee~   Ist ok lah, kalau perempuan anak dara sekarang tau yang masa depan nanti, bakal jadi isteri orang, start dari awal lagi
die dah g tuntut ilmu nak belajar masak nih~ kan3... :D

Cuba bayangkan, kalau kamu2 yang berjantina betine, ups~... perempuan, masak untuk suami nanti, masak telur hangus, sup2 tawar,
ayam pon hangus2 hitam, gulai masin2, Meggi(ish3), dan yang paling sedap kamu masak, hotdong,nugget,burger, ntah pape lagi yang western food tuh..
Setakat tu, budak kecik pon boleh masak.. Adik aku msak,sedap dan aku tumpang makan.. hihihii~

Dah2,aku suka membebel.. pape pon, Inilah antara nasihat2 aku kat lelaki dan perempun... Lelaki oii, Jom la cari perempuan ya pandai masak..
Kalau awek tak reti msak, pakse je die suh duduk dapur.. Oiiit~ bukan duduk je,tapi belajar la masak~
N kalau kamu2 yang takde awek lagi, camni caranya nak cari awek yang reti masak tanya dia lah senang..camnih,"Awak,awak reti masak ke?~"
hahahah~ Mana taw hati jujur dia yang menipu tu jawab,"uuhm, saya reti masak ler~" (masak ape, aku pon tak tahu lah)  Tapi, Si dia uh,aku cuba untuk bagi dia reti masak.. Kebaikan dia gak.. kan~

Uhm, untuk pengetahuan kamu2 wahai pembaca, lelaki lebih ramai yang masak lagi sedap..hahah... Kat hotel tuh..:-p    Aku pon tak paham kenapa lelaki yang di ambil dari perempuan.. Aku rasa,xde langsung kot..hihi~
Mungkin da terbiasa tengok pompuan, so kelainan lelaki adalah di situ.. Ingat trademark ini k,"LELAKI MEMASAK KERANA HOBI" hahaha~
bange3..(ceh,aku xde kene mengena pon,tumpang hapy jer) welk~

Dah2,kali ni betol2, takmau bebel dah, Nak g bagi kucing makan nasi pulak.. Sian die lapar.. asyek mioow2 je..(ni antara lelaki pandai buat)hehhe

K lah,ini fakta lelaki sebenar~kadang2 jela..

    * 99.9% lelaki amat pandai masak kari…..tapi megi kari saja la.
   
    * Lelaki kadang2 memang suka memasak….tapi amat malas nak basuh periuk belanga serta pinggan
       mangkuk…

    * Apabila lelaki memasak umpama sedang bertukang umah… bukan main bising lagi.

    * Adalah kebiasaan lelaki memasak tanpa memakai baju…pastu, sambil isap rokok plak…

    * Menu utama masakan lelaki adalah telur goreng, sardin, telur goreng dan juga sardin.  Tak ketinggalan
       jugak kicap masin…

    * Jika seorang lelaki yg rajin memasak, anda akan dapati gas masakan akan cepat habis, kerana lelaki
       memasak selalunya guna api yg kuat…cepat sikit masak.

    * Keadaan dapur rumah orang lelaki yang bersepah sepah adalah satu pemandangan biasa yang
       mempunyai nilai artistiknya yang tersendiri…

    * Dan lelaki tidak akan merungut sekiranya masakan itu dimasak oleh seorang lelaki..tetapi peng’komplen’
       nombor satu jika makanan itu di masak oleh wanita..

Antara sebab sebab lelaki memasak:

    * Malas nak pegi kedai
    * Hampir hampir pokai
    * Nak menghabiskan stock makanan yang dah nak expired
    * Mental theraphy
    * Konon konon nak practice…nanti buleh amik hati pasangan
    * Buang tebiat…

Walaupun begitu, chef chef terkemuka dunia masih terdiri daripada kaum lelaki..

5 comments:

Anonymous said...

ape r b neyh..mrepek byk..aduss

hAsiFzuL said...

uit,mane de mrepek.. ini kan benar~

tOm said...

ahaha.. kamu mmg byk bebel la.. btw nice nice..

HASRUL NIZAM said...

salam ziarah dan salam perkenalan :)

'lelaki memang pandai masak'
he3

hAsiFzuL said...

tom..hahah,aku bebel sebb idea nk bebel datang.. tp,btol rite.. ko reti msk ke??
haha,nizam,ye ke laki pndai msak nih~.. anda pasti??

Post a Comment

 
 

Nak tahu cara buat camni?
Klik sini sini (Info Blog)